Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

"Η κληρονομιά δημιουργεί ευθύνη"

...γι' αυτό προτιμήθηκε η αντιπαροχή.

Η σημερινή Ελλάδα, πόρρω απέχει από την Πατρίδα του 1940-44. Είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα, με σταθερούς κανόνες φιλίας λόγω της ιδιότητας της, του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεσμούς και ρόλους στο ευρωπαϊκό και ατλαντικό θεσμικό πλαίσιο, με ειρηνικές διαθέσεις και φιλόξενη συμπεριφορά και με τάσεις εξομάλυνσης όλων των αντιθέσεων με τους "σημαντικούς άλλους", ακόμη κι αν πρόκειται να αντιπαρέχει κατά περίπτωση νίκες, νεκρούς, γη, κομβικούς σταθμούς της ιστορίας της, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει από έλλειψη πολιτισμού και διεθνιστικής συμπεριφοράς αυτούς τους "σημαντικούς άλλους".
Η Ελλάδα του 1940-44 ήταν η "Πατρίδα Ελλάδα". Η Ελλάδα του 2008 είναι η "χώρα ελλάδα". Αυτό φαίνεται να αισθάνονται οι σύγχρονοι έλληνες. Κι ας έχουν στην οικογένεια ένα στρατιώτη πολεμιστή που δεν γύρισε, ένα στρατιώτη πολεμιστή με κομμένο πόδι από τα κρυοπαγήματα, φωτογραφίες ή γράμματα από το μέτωπο, μια γιαγιά ή θεία που έπλεκε τη φανέλλα του στρατιώτη ή ήταν στις επιτροπές συσκευασίας δεμάτων για το μέτωπο (φωτ. δεξιά). Η Ελλάδα του 1940, μοιρασμένη στα δυο από τα εσωτερικά της προβλήματα, είχε αυτοσυνειδησία. Την κληροδότησε στα παιδιά της. Κι αυτά τα παιδιά, εν ζωή και δράση ακόμη σήμερα, την έδωσαν αντιπαροχή. Τα δελέασαν οι ... προσφορές.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επετειακή έκδοση του ΕΤ Αγώνες των Ελήνων , 1897-1947και ανήκουν στη συλλογή του Ελληνικού Πολεμικού Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: