Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

΅Βία και ανεκτικότητα»

Ο εορτασμός για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2015 είναι αφιερωμένος στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα». Αυτό κάνει εντονότερη την μνήμη αδικοχαμένων ανθρώπων και ισχυρότερη την ανάγκη της σύνεσης και της ψυχραιμίας.

26 χρόνια πέρασαν από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, του πολιτικού της νεώτερης Ελλάδας που έπεσε νεκρός από τα πυρά των τρομοκρατών και έγινε σύμβολο δημοκρατίας.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, η 17 Νοέμβρη δολοφονεί τον πολιτικό Παύλο Μπακογιάννη, στην είσοδο του πολιτικού του γραφείου, προκαλώντας οδυνηρό κλονισμό στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. 

«"...Κι έχε στο νου σου έχε στο νου σου πάντοτε 
μ' ακούς; το αχ που
βγάνει ο σκοτωμός το αχ που βγάν' η αγάπη..."
Οδυσσέας Ελύτης, "Ο κήπος του Ευωχείρ"» Και μια πληροφορία: την φράση «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» την είπε πρώτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Π. Μπακογιάννης. Από τότε έως τώρα την έχω ακούσει από διαφορετικές προσωπικότητες ανθρώπων με διαμετρικά αντίθετη κοινωνική και ιδεοπολιτική προέλευση. Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει το ότι την επιλέγουν, πέραν της εντύπωσης που επιθυμούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: