Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Εμμανουήλ Ροΐδης


Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.»


Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904). Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Γιος εύπορης οικογένειας εγκαθίσταται λόγω των μετακινήσεων του πατέρα του το 1841 στη Γένοβα όπου η φιλελεύθερη επανάσταση του 1848-49 τον σημαδεύει αποφασιστικά στους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς. Kατόπιν επιστρέφει στην Eρμούπολη για να φοιτήσει στο ελληνοαμερικανικό λύκειο, αργότερα στο Bερολίνο για να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας (αλλά και να αποκαταστήσει το πρόβλημα βαρυκοΐας που έχει) και καταλήγει στη Pουμανία. Aπό το 1864 και μετά ζει μόνιμα στην Aθήνα. Tο 1866 κυκλοφορεί το βιβλίο του "H Πάπισσα Iωάννα" που αφορίζεται από την εκκλησία και προκαλεί τη δικαστική του δίωξη. Πέθανε στην Aθήνα το 1904. Περισσότερα εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ροΐδης είναι καυστικός, απολαυστικός, διαχρονικός. Τα παιδιά θα έπρεπε να τον διδάσκονται. Αλήθεια υπάρχει στα βιβλία του σχολείου;